miercuri, 15 ianuarie 2014





MIHAI EMINESCU
Moment omagial închinat MARELUI Poet

       Astăzi, 15 ianuarie 2014, se împlinesc 164 de ani de la nașterea ,,geniului literaturii romane,, - cum a fost supranumit Mihai Eminescu. El însuși a oferit culturii universale o definiție originală a geniului pe care mi-o amintesc cu înfrigurare mereu: ,,Dacă geniul nu cunoaște moarte și numele lui scapă de noaptea uitării, pe de altă parte aici pe pămant nu e nici capabil de a ferici pe cineva, nici capabil de a fi fericit. El n-are moarte dar n-are nici noroc.”
      Acesta e primul aspect care mi-a atras atenția, copil fiind, asupra unicității sale. Viața unui geniu care a trăit permanent cu privirea ațintită spre înaltele idealuri: de artă, de cunoaștere națională, de puritate sufletească și de dăruire, care a trăit aproape exclusiv prin și pentru opera sa, neacceptand compromisuri și dăruind acestor idealuri tot ce avea mai bun în propria ființă.
      Au trecut anii, i-am descoperit valoarea inestimabilă a operei și n-am mai putut să mă despart de ea. Oriunde pașii și destinul m-au purtat, cu mine am luat volumul de poezii al marelui nostru poet.
      Copilului meu îi voi spune că Mihai Eminescu a fost o personalitate copleșitoare, care i-a impresionat pe contemporani prin inteligență, memorie, curiozitate intelectuală, cultura de nivel european și farmecul limbajului. Lui și copiilor Școlii și grădiniței romanești din Manhheim – care îi și poartă numele – îmi va face o imensă placere să le pot insufla dragostea pentru versurile și ideile eminesciene.
      Fiecare generație își construiește o anumită imagine a lui Eminescu, important e să-l aducem în discuție ori de cate ori avem ocazia și vă reamintesc în final acest sacru legămant al poetului Grigore Vieru:

Legămant    

 de Grigore Vieru
(Lui Mihai Eminescu)

"Ştiu: cândva, la miez de noapte
Ori la răsărit de Soare,
Stinge-mi-s-or ochii mie
Tot deasupra cărţii Sale.
Am s-ajung atunce, poate,
La mijlocul ei aproape.
Ci să nu închideţi cartea
Ca pe recile-mi pleoape.
S-o lăsaţi aşa, deschisă,
Ca băiatul meu ori fata
Să citească mai departe
Ce n-a dovedit nici tata.
Iar de n-au s-auză dânşii
Al străvechii slove bucium,
Aşezaţi-mi-o ca pernă
Cu toţi codrii ei în zbucium."

                                                                                        Text:  Nadia Marin 


     Suntem mândri că Școala și Grădinița românească poartă numele acestui mare geniu poetic, MIHAI EMINESCU!