luni, 16 decembrie 2013

Darurile moșului Nicolae

Darurile moșului Nicolae

             ,,Fapte bune de vom face,/ Știm că daruri multe ne vei da...''. Aceste versuri ale colindului, această ,,mantră'', au învățat-o copiii români timp de multe generații și glasurile lor duioase au primit mereu răsplata cuvenită. Dar astăzi, mai mult ca oricând, m-am bucurat să aud aceste versuri cântate de către copiii școlii și grădiniței românești ,,Mihai Eminescu'' din Mannheim.
               După ce-au primit Sfânta Împărtășanie de la preotul  Constantin  Papuc , paroh al Bisericii Ortodoxe din Saarbrücken și al nou-înființatei Biserici Ortodoxe din Kaiserslautern, într-un zornăit vesel de clopoței zece pitici nu mai mari de cinci ani, au străbătut în pași mărunți naosul Bisericii Catolice St. Martin,  Kaiserslautern. Fetițele purtând coronițe din beteală argintie pe cap au strălucit în întunericul datorat vitraliilor  gotice ale acestui străvechi lăcaș de cult iar băiețeii având la brâu tricolorul românesc ne-au înduioșat privirile.
               Însoțiți de doamnele Clara Olteanu Essen și Carmen Burciu, cele care de un an de zile le sunt învățătoare, respectiv educatoare, micuții ne-au colindat sufletele cu binecunoscutul ,,Domn, Domn să-nălțăm!’’.
              Odată ajunși în fața altarului, glasurile lor s-au contopit cu cele ale colegilor lor de la clasele primare și, cu ale noastre, ale privitorilor, atât de nostalgici după aceste versuri de colind românesc.
             Am avut apoi marea surpriză să ne onoreze cu prezența lui, simbolică ce-i drept, iubitorul de copii și mult îndrăgitul Moș Nicolae. Ce apariție inedită! În veșminte arhierești, de culoare alb și roșu, ce ajungeau până la pământ și mitră piramidală, chipul moșului cu barba albă dar plin de blândețe, i-a fascinat imediat pe copii.
             Micuții au recitat, în limba română, poezii despre cum s-au pregătit întreg anul pentru sosirea acestuia. Copiii aceștia minunați, trebuie să specific acest lucru, stăpânesc foarte bine limba germană. Iar limba română literară o învață participând de două ori pe lună, la cursurile inițiate de doamnele mai sus amintite. Tocmai acest fapt ne-a făcut inimile să bată mai tare, pentru că- ,,mult e dulce și frumoasă limba ce-o vorbim’’- și demni de laudă acești copii, doamnele lor învățătoare și, mai ales părinții lor, cei care-i cresc în respect pentru limba și cultura română.
              Nu mică le-a fost mirarea copiilor să vadă, cum Moș Nicolae citind din cartea sa, știa care copil a fost mai ascultător, mai harnic și care a mâncat mai multe fructe și legume. Pe toți i-a bucurat cu cate-un dar din desaga lui și i-a asigurat de prezența sa minunată și anul viitor.
             În acest mod s-a sărbătorit atât venirea lui Moș Nicolae cât și împlinirea primului an de școală și grădiniță românească. Acum un an în urmă, pe 8 decembrie 2012, a avut loc prima zi de şcoală şi grădiniţă românească în incinta școlii interculturale Waldorf din Mannheim. Și acea primă întâlnire, ca și aceasta de astăzi, 7 decembrie 2013, s-au petrecut sub patronajul Sfântului Ierarh Nicolae.
             La mulți ani dragi copii și mulți ani înainte tânără școală și grădiniță românească ,,Mihai Eminescu‘‘!
Notă:

            Cursurile au loc sâmbăta, de două ori pe lună la Școala Internațională Waldorf  Mannheim, în Maybachstr. 14-16. Relaţii: Clara Olteanu-Essen, email:scoalagradiME@yahoo.de. Copiii de şcoală învață timp de două ore conţinuturi de limbă română adecvate vârstei şi preluate din manualele de limbă şi literatură română utilizate şi în România sub îndrumarea unui cadru didactic de specialitate. Copiii de grădiniţă se joacă, comunicând în limba română, sub supravegherea câtorva părinţi, iar în a doua oră cântă, desenează,  urmând programa didactică preşcolară, utilizată şi în România. Informații și fotografii cu activitățile școlii și grădiniței puteți găsi pe blogul  http://scoalaromaneascagermania.blogspot.de sau pe Facebook - Școala și grădinița românească ,,Mihai Eminescu,,(Germania).                                               


                                                                   Nadia Marin




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu