marți, 25 iunie 2013

29.06


    Dragi prieteni,


cu bucurie va invitam la urmatoarea intalnire a gradinitei si scolii romanesti din Mannheim. Este sambata aceasta pe data de 29.06, la scoala Internationala Waldorf Mannheim, in Maybachstr. 14-16.  Intalnirea are loc pana la ora 12.00 si va asteptam pe toti cu bucurie.
     Pe data de 6.07. ne intalnim din nou inaintea vacantei de vara. In aceasta zi are loc festivitatea de incheiere a anului scolar si de gradinita. Poftiti cu mic si mare sa ne amintim cu totii de momentele frumoase pe care le-am petrecut de-a lungul intalnirilor acestui an scolar si sa ne luam la revedere cu drag inaintea vacantei de vara. Detaliile privind festivitatea de incheiere a anului scolar le obtineti la intalnirea de pe 29.06.

 
    Pe foarte curand cu drag, scoala si gradinita romaneasca din Mannheim "Mihai Eminescu". 


luni, 10 iunie 2013

Urmatoarea întâlnire e pe 29 iunie la "Internationale Waldorfschule"



"Internationale Waldorfschule"  -  Maybachstraße 14-16, 68169 Mannheim

" 1 Iunie" în Herzogenriedpark

   Dragi parinti si copii,

   am petrecut o zi minunata cu totii în parcul "Herzogenried"!  Am jucat " Țară, țară, vrem ostasi", " Împarate, împarate, cât e ceasul", am cântat "Drag mi-e jocul românesc", " Eu am 10 degetele", unii copii au recitat poezii, toti copiii au pictat cu entuziasm si creativitate si nu în cele din urma am mâncat cu totii covrigei si câte-o "țepusa" din ariciul de fructe. Iar la sfârsit, nu am putut pleca acasa fara a vizita animalutele din parc :-).
   Cu totii s-au simtit bine si speram ca micutii care ne-au cunoscut ieri sa ni se alature la "Scoala si gradinita româneasca din Mannheim"! 

    Urmatoarea întâlnire e pe 29 iunie la "Internationale Waldorfschule".   Va asteptam pe toti cu drag!

Sărbătorind 1 Iunie - Ziua Internațională a copilului

O  zi minunată în parc cu micuții de la grădinița și școala românească :-)









joi, 6 iunie 2013

Un cadou in limba germana, de 1 iunie: Sa va vad acum :))

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=tjBCjfB3Hq8

Un cadou de 1 iunie, tuturor copiilor nostri:

https://www.youtube.com/watch?v=J7aXf7T7ETY

1 Iunie - Ziua internationala a copilului

  Dragi copii, 

in acesta zi deosebita in care toti copiii din Romania si din alte colturi ale lumiii sunt sarbatoriti, va dorim si noi cei care participam cu tot sufletul la scoala si gradinita romaneasca din Mannheim un urias "La multi ani!", multe bucurii si sa cresteti cu totii sanatosi, voinici si fericiti! 
  
   Cu bucurie, 

Scoala si gradinita romaneasca "Mihai Eminescu"- Mannheim

MIHAI EMINESCU - Mai am un singur dor - Alexandru Grozuţă (voce)

http://www.youtube.com/watch?v=NiLtyToxrcc

Eminescu nostru pretuit...si vocea lui Adrian Pintea... Pentru cateva minute...am fost dusa intr-o lume minunata...

http://www.youtube.com/watch?v=LEEG4ZHNsrk&feature=related

Educaţia poliglotă a copiilor (partea a doua)

          Educaţia poliglotă a copiilor (partea a doua) 

    Revin cu tema educaţia poliglotă, adresându-mă de data aceasta părinţilor care şi-au învăţat copiii limba română de la cea mai fragedă vârstă. Dar odată cu intrarea la grădiniţă sau la şcoală a copiilor, aceştia învaţă repede şi corect limba germană şi refuză să mai vorbească acasă limba română. 
Confruntându-mă personal cu această situaţie, am studiat câteva cărţi de specialitate despre educaţia poliglotă şi am descoperit câteva sfaturi practice care ajută concret la păstrarea limbii învăţate în familie, în cazul nostru limba română. Doresc să vă enumer aceste recomandări în speranţa că vă vor fi şi dumneavoastră de folos:

• -Vorbiţi în continuare cu copilul/copiii dumneavoastră limba română, chiar dacă copilul vă răspunde în limba germană.


• -Cei mai buni profesori sunt copii de aceaşi vârstă. Căutaţi contactul cu alţi copii vorbitori de limbă română, verişori,verişoare, grupe de muzică , sportive, de joacă, care se desfaşoară în limba română.


• -Căutaţi-vă o dădacă sau un au-pair vorbitor de limbă română sau profesori pentru interesele extra-şcolare ale copiilor, de asemene
a vorbitori de limbă română. Rugaţi-i să vorbească cu copiii dumneavoastră în exclusivitate limba română. 

• -Vorbiţi cât puteţi de mult cu copiii dumneavoastă în limba dumneavoastră maternă, tot timpul, pe parcursul fiecărei activităţi pe care o desfăşuraţi în prezenţa copilului, chiar când gătiţi, faceţi curat etc.... 

• -Comunicaţi cu copilul dumneavoastră în limba română despre trăirile lui, despre ceea cel interesează, ascultaţi cu atenţie ceea ce doreşte să povestească. Daţi-i copilului dumneavoastră sentimentul că vă este important timpul petrecut cu el, că povestiţi cu plăcere cu el. Copilul va învăţa bucuria de a comunica, iar această bucurie de a povesti a copilului este cea mai importantă bază, pe care se poate dezvolta cu succes o limbă, ne spun studiile de psiholingvistică actuale. 

• -Vorbiţi cu copii dumneavoastră rar, foarte clar şi priviţi-i în ochi în timpul comunicării.


• -Evitaţi cu desăvârşire orice amestecare de limbi când vorbiţi cu copilul dumneavoastră.


• -Faceţi un concediu mai lung( de 4-6 săptămâni) în România. Pentru copii este important să descopere că limba română este o limbă vie, folosită şi de alte persoane spre comunicare, nu este o limbă fictivă, sau o limbă existentă numai cadrul familiei. 


     Aflându-se în România, copiii descoperă cu mare uimire că acolo limba română este folosită de toată lumea şi în orice moment al zilei. Câteodată chiar şi concedii scurte fac minuni în privinţa aceasta.

    În final, doresc să vă mai menţionez că în orice familie în care copiii sunt educaţi în mai multe limbi există faze în care copiii nu doresc să vorbească o limbă din diferite motive. De exemplu: copiii doresc să facă parte din marea majoritate din jurul lor, ori doresc să se identifice mai mult cu ţara în care trăiesc.
    Nu vă tulburaţi sufleteşte, nu interpretaţi această atitudine a copilului ca pe un afront personal ci încercaţi să acceptaţi situaţia cu linişte sufletească, bine-înţeles vorbind în continuare cu copilul dumneavoastră în orice situaţie limba dumneavoastră. Şi poate puteţi merge într-un concediu frumos, de neuitat cu copilul dumneavoastră în România, concediu în care copilul dumneavoastră va redescoperi fumuseţea comunicării în limba română. 

 
    Vă doresc mult succes,

Clara Elena Olteanu-Essen

Prima zi la „Şcoala şi grădiniţa românească-Mihai Eminescu”- Mannheim, Germania

          Prima zi la „Şcoala şi grădiniţa românească-Mihai Eminescu”- Mannheim, Germania

    Cu bucurie vă anunţăm demararea unui proiect de şcoală şi grădiniţă românească în Mannheim. Pe data de 8. 12. 2012. a avut loc prima zi de şcoală şi grădiniţă. 

    Găzduiţi de Şcoala Interculturală Waldorf din Mannheim, am desfăşurat activitatea în două săli de clasă ale acestei şcoli. Copiii de şcoală au lucrat timp de două ore conţinuturi de limbă română adecvate vârstei şi preluate din manualele de limbă şi literatură română utilizate şi în România sub îndrumarea unui cadru didactic de specialitate. Copiii de grădiniţă s-au jucat mai intâi împreună, comunicând în limba română, sub supravegherea câtorva părinţi, iar în a doua oră au învăţat cântece de iarnă şi colinde, au desenat şi au lucrat şi alte elemente din programa didactica preşcolară, utilizată şi în România. Cât de frumos au vorbit copiii între ei limba română! De o frumusete deosebită mi s-a parut momentul în care un micuţ de 3 ani mi-a spus „Schie tu acolo numele meu.” A sunat aşa de stângaci şi aşa de gingaş şi aşa de româneşte. M-am simţit acasă.
    La sfârşitul acestei zile frumoase pline de Românie, iată că a sosit şi Moş Niculae în şcoala şi grădiniţa noastră. Moşul a vorbit blând copiilor şi i-a felicitat pentru poeziile şi cântecelele stângace, dar vorbite şi cântate atât de frumos de micuţii învăţăcei ai limbii române.
Şi apoi au plecat toţi spre casele lor cu sufletul plin de bucurie şi dorinţa reparticipării la grădiniţa şi şcoala românească. Să dea Dumnezeu să ne revedem cu bucurie şi-n 2013.  Iar la următoarea întâlnire adăugăm programului şi dansuri populare româneşti cu profesor de specialitate.
    Şcoala şi grădiniţa românească „Mihai Eminescu” din Mannheim, Germania se doreşte o mică oază în care copiii simt că aparţin culturii româneşti, un loc în care cei mici îşi adapă şi îmbogăţesc sufletul cu valorile culturale româneşti adecvate vârstei şi un loc în care copiii să lege prietenii cu alţi copii în situaţia lor: având suflet românesc şi trăind în cultura germană.
    Toţi micii învăţăcei ai limbii române din Mannheim şi împrejurimi sunt invitaţi la Şcoala şi Grădiniţa românească „Mihai Emineascu”.
    Vă rugăm să ne anunţaţi în prealabil prezenţa la cursuri la următoarea adresă de contact:
scoalagradiME@yahoo.de

Redactor: Clara Elena Olteanu-Essen, învăţătoare şi educatoare la şcoala şi grădiniţa românească „Mihai Eminescu”- Mannheim, Germania.

Interkulturelles Fest im Barockschloss Mannheim

Interkulturelles Fest im Barockschloss Mannheim


Şcoala şi grădiniţa românească „Mihai Eminescu”- Mannheim

               Şcoala şi grădiniţa românească „Mihai Eminescu”- Mannheim

      Cu bucurie vă anunţăm demararea unui proiect de şcoală şi grădiniţă românească în Mannheim. Cursurile vor avea loc sâmbăta, de doua ori pe luna, începând din 8. 12. 2012.
      Programul acestor cursuri este următorul:

Şcoala si Gradinita:  9.30-12.30


      Cursurile au loc la Şcoala Interculturală Waldorf din Mannheim cu următoarea adresă: Maybachstraße 14-16, 68169 Mannheim.

Contact: Tel. 0176 48675681 - D-na Carmen Setiabudi

    Toţi micii învăţăcei ai limbii române sunt învitaţi. Va rugăm să ne anunţaţi telefonic în prealabil prezenţa la cursuri.