miercuri, 26 noiembrie 2014

Cantec de Mos Nicolae

               

                    http://www.slideboom.com/presentations/260077/MOS-NICOLAE



                       "Stii la noapte cine vine , pe la casa , pe la tine?

                        Ciiiinee?

                        Este Mosul Nicolae, pe furis intra-n odaie..

                        Viiiiine?

                        Mosule, dragule, ce ne-aduci tu bunule? (2 ori)

                        El le pune-n ciubotele, ciocolata, bombonele...

                        Daaaaa?

                        Multe daruri, jucarii, pentru cei mai multi copii..

                        Daaaaa!

                        Mosule, dragule, ce ne-aduci tu bunule? (2 ori)

                        Fii cuminte mai copile, altfel Mosul nu mai vine

                        Nuuuu?

                        Sau cu o varguta vine si atunci nu e prea bine...
                       
                        Nuuuu!

                        Mosule, dragule, nu varguta, bunule! (2 ori) "

Sedinta cu Parintii

Dragi parinti,

asa cum v-am anuntat la ultima intalnire am modificat data sedintei cu parintii. Va rog sa modificati si dumneavoastra aceasta data in clendarele dumneavoastra: nu ne intalnim pe data de 3.11. ci pe data de 29.11. in incinta scolii interculturale Waldorf, unde ne desfasuram si orele.

Ordinea va fi urmatoarea: 
-semnarea statutului, care este deja aprobat de Finanzamt si ocuparea locurilor in ierarhia comitetului de conducere. In atasament il mai puteti citi o data. Deoarece a fost deja citit la sedinta cu parintii care a vut loc acum un an si dezbatut in detaliu nu-l vom mai reciti. Asa ca daca doriti sa va amintiti continutul va rog sa-l cititi acasa. 
-distribuirea inscrierilor la scoala
-taxele

De la ora 20.00 avem sedinta pentru organizarea anuala a scolii si gradintei cu urmatoarea ordine de idei:
-Prezentarea cadrelor didactice, a calificarilor si a experientei pedagogice.
-Prezentarea orarului si a programei scolare. 
-Lista de adrese: completare/corectare. 
-Reclama pentru scoala. Distribuirea placatelor la cabinele medicale si organizatii pentru parinti. 
-Proiecte si serbari:
a)Cum organizam pachetelele de Mos Niculae si cine doreste sa fie Mosul anul acesta. Serbarea de mos Niculae. 
b) Serbarea martisorului
c) serbarea de sfarsit de an
d) tabara/excursia de anul acesta eventual in Ro sau catre o alta destinatie mai aproape de Mannheim

Daca aveti dorinte sau teme de dezbatut va rog sa ni le transmite-ti cu cel putin o saptamana inainte de sedinta pentru a modifica oficial ordinea de idei. 


Multe salutari de bine si zile de vacanta frumoase tuturor in ciuda timpului rece. 
Pentru Scoala si Gradinita Romaneasca din Mannheim,
Clara Elena Olteanu-Essen

luni, 27 octombrie 2014

Vacanta frumoasa, copii!

      Astazi ne-am intalnit din nou si am realizat impreuna o sumedenie de lucrari frumoase.
       Am inceput cu rugaciunea, cu cantecul "Limba noastra" si cu momentul haios.  Apoi ne-am impartit in doua grupe: copii de scoala si cei de gradinita. Copiii de scoala au povestit intreaga poveste "Dumbrava minunata" de Mihail Sadoveanu si am realizat planul de idei.
     La ora de geografie copiii au continuat harta Romaniei care devine de la intalnire la intalnire mai frumoasa si mai completa.           
     Copiii de gradinita au exersat pe roluri cantecelul "Vine-o cioara jos la moara" si au dezbatut cu multa creativitate tema "Moara" si in a doua ora au facut soricei si paienjeni haiosi. Bravo copii.
     Va dorim tuturor o vacanta frumoasa de toamna si sa ne revedem cu bine la urmatoarea intalnire pe data de 15.11.2014.




marți, 17 iunie 2014

„VERONICA“ - piesa de teatru pentru copii prezentata de Scoala si Gradinita Romaneasca „Mihai Eminescu“ - Mannheim

„VERONICA“
piesa de teatru pentru copii prezentata de Scoala si Gradinita Romaneasca „Mihai Eminescu“-Mannheim
     Ce eveniment minunat in Mannheim! 
     Cei 14 copii intre 3 si 12 ani, elevii si copiii de gradinita ai Scolii si Gradinitei Romanesti din Mannheim au prezentat sambata pe data de 7.06. 2014 piesa de teatru „Veronica“. Evenimentul scolar s-a desfasurat in salile Scolii Interculturale Waldorf din Mannheim. Timp de o ora si jumatate micii actori si-au condus publicul cu mult sarm si talent in lumea basmelor cucerind in egala masura atat pe cei mici cat si pe cei mari. Sub conducerea coordonatoarelor Nadia Marin(scenariu si regie), Carmen Setiabudi ( decoruri si regie), Alina Dan ( regie si joc de scena) si Clara Elena Olteanu-Essen ( conducerea proiectului, decoruri) micutii actori au prezentat o piesa de teatru inspirata de cunoscutul film pentru copii “Veronica” .
     Veronica este o fetita neastamparata care creste in casa de copii. Ca toti copiii si Veronica are vise , dorinte, trairi vesele si fericite insa si trairi triste, dezamagiri, momente de frica si de nesiguranta.
     Micii actori imbracati in costume deosebit de frumoase au impresionat cu jocul lor artistic. Povestea a dobandit prin influenta celor 14 personalitati mici si puternice, dar si jocul fermecatoarei “Smarande”- Alina Ivan un sarm deosebit. Imaginea de scena a fost foarte reusita si a oferit cadrul ideal pentru prezentarea povestii .
     Atat micii cat si marii spectatori au facut o calatorie in trecut. Aceasta poveste a incantat copilaria celor care acum sunt parinti si a fascinat multe generatii. Jucandu-ne de-a “Veronica” in forma acestei piese de teatru am daruit copiilor nostri trairea acestei povesti si am realizat un succes imens: copiii Scolii si Gradinitei Romanesti din Mannheim au prezentat in limba romana o piesa de teatru atat de complexa. Este un succes enorm, si atat parintii cat si bunicii si coordonatorii proiectului, suntem in egala masura mandrii de copii nostri si de realizarea unui proiect unic pentru noi.
Pentru Scoala si Gradinita Romaneasca “Mihai Eminescu” Mannheim, scoalagradiME@yahoo.de, tel. 01777381438,
Carmen Setiabudi si Clara Elena Olteanu-Essen




miercuri, 11 iunie 2014

Cutia comorilor - 1 iunie, de Ziua Copilului



Cosuletul de Pasti primit de copiii Scolii si Gradinitei romanesti


    Unii copii ai scolii noastre au realizat lucrari plastice cu care au participat la concursul de creatie "Mihai Eminescu" , initiat de Departamentul pentru Romanii de pretutindeni.
    Felicitari copii pentru efortul depus la realizarea lucrarilor, cat si parintilor pentru sprijinul oferit copiilor!

    Desenul superb al lui Janosch pe baza poeziei "La steaua". Bravo, Janosch!




Desenul lui Louis din clasa a 3-a creat pe baza poeziei "Fiind baiet paduri cutreieram". Minunat desen, Louis. Felicitari!



Desenul superb al Lenei din clasa I inspirat de poezia "Somnoroase pasarele".
                                                               Felicitari, Lena!



       Desenul frumos al Laurei inspirat de poezia "Lacul". 
                                                                                                            Bravo, Laura!



           Desenul minunat al Cezarei creat pe baza poeziei "Craiasa padurii" de Mihai  Eminescu.   Bravo Cezara!







luni, 7 aprilie 2014

Serbarea mărțișorului: Mărțișor pentru mama




     Serbarea mărțișorului: Mărțișor pentru mama - o colaborare între Școala și grădinița românească „Mihai Eminescu” - Mannheim și Școala Interculturală Waldorf - Mannheim

       Vorbind despre mama ne vin în gând cele mai înălțătoare sentimente, cele mai suave șoptiri și cele mai călduroase îmbrățisări. Și nici nu putea ziua mamei să fie mai frumos sărbătorită decât odată cu începerea primăverii și revenirea la viață a întregii făpturi. Firul mărțișorului, cu simbolurile lui puternice ( albul și roșul reprezentând unitatea contrariilor: vara-iarna/căldura-frigul) a unit într-o frumoasă sărbătoare - sâmbătă, 15 martie - reprezentanții a două școli (cea romanească și cea germană) și patru culturi - românească, nemțească, evreiască și africană.
      Copiii Școlii și grădiniței românești “Mihai Eminescu” - Mannheim, au oferit un spectacol deosebit. Ei au adus frumusețea primăverii prin costumele populare din aproape toate zonele României purtate cu mândrie, prin dansurile și cântecele pregătite special pentru această zi. Participarea numeroasă din partea profesorilor, a părinților și a elevilor Școlii Interculturale Waldorf  din Mannheim - în incinta căreia Școala și grădinița românească își desfășoară activitatea - la această serbare românească ne-a impresionat și onorat în egală măsură.
      Potrivit tradiției românești cei mici și cei mai mari, educatoare, învățătoare și mămici și-au dat mâna și s-au prins într-o dulce și domoală Horă, urmată de vesela Hațegana. În continuare ne-am înduioșat ascultându-i pe copii interpretând melodia „De ziua ta, mămico”, traducerea în limba germană a acesteia fiindu-le oferită de asemena copiilor, profesorilor și părinților Școlii Interculturale Waldorf.
      În premieră am urmărit scena „Vine primăvara” a piesei Veronica a cărei reprezentație este așteptată sâmbătă, 7 iunie anul curent. Au urmat și alte cântece despre primăvară care ne-au menținut voia buna.
     Elevii claselor întâi, a doua și a treia ai Școlii Interculturale Waldorf au prezentat dansuri și cântece învățate la orele de muzică și în orele de cultură evreiască și africană, conduși fiind de profesoara lor de muzică, doamna Setzer-Blonski. Copiii clasei a treia au dansat pe ritmul unor dansuri evreiești însoțite de cântecele "Hashual", "Koldodi", "Shalom Haverim" ale caror limbă m-a dus cu gândul la vremurile Mântuitorului Iisus Hristos. Apoi am ascultat interpretarea în canon a cântecului  "Es tönen die Lieder". Programul copiilor de la Școala Interculturala Waldorf a fost unul mirific, încheindu-se cu ineditul dans african "Kulili".
    În continuare copiii Școlii românești au împărțit mărțișoare confecționate de ei înșiși astfel încât să poarte fiecare dintre participanții la serbare acest simbol al primăverii, al speranței și al norocului.
Și ajunsi la finalul serbării ne-am prins din nou cu toții în horă și-am cântat “Alunelul”, iar la refren, vorbitorii de limbă germană pronunțau amuzați „Marmeladen, marmeladen...”.  A fost o petrecere frumoasă și veselă și, ca la orice petrecere ne-am bucurat la final socializând și degustând specialități românești precum și din alte colțuri ale lumii.
    Colegii de la Școala Interculturală Waldorf au fost atât de încântați de această serbare încât și-au exprimat dorința ca, în viitor, serbarea Mărțișorului și a celebrării mamei să devină o tradiție comună pe care să o sărbătorim împreună.

      Nadia Marin pentru "Școala și grădinița românească- Mihai Eminescu", scoalagradiME@yahoo.de Tel. 01777381438


CÂND SPUI "FEMEIA"
de Traian Dorz

"Când spui „femeia“, ai spus „mama“, si-ai spus „sotia“, „fiica“, „sora“,
si-ai spus fiinta cea mai scumpa si mai iubita tuturora,
si-ai spus iubirea, si caldura, si frumusetea fara care
ar fi-un pustiu, si-ar fi-o durere, si-ar fi-o tristete tot sub soare.

Ce gol si ce singuratate era în cele sase zile
când nu era în rai femeia pe toate luminându-i-le,
iar când a fost facuta dulce, ca dintr-un vis , ca dintr-o rana,
ce minunata întregire le-a dat fiinta diafana.

E-adevarat ca prin femeie a mai venit si întristarea,
dar fara ea n-ar fi viata si n-ar fi binecuvântarea,
n-ar fi cântarea, nici sarutul, nici dor sau lacrima sub stele
si ce-ar fi lumea fara-acestea si ce-ar fi viata fara ele?

Sa-L binecuvântezi pe Domnul si multumeste-I c-a facut-o
iar fata mamei si-a sotiei adie-o si sarut-o
pe fruntea sorei si-a fetitei, fa semnul binecuvântarii
cu mângâierea cea mai sfânta a bucuriei si-a cântarii.

N-o întristati, ci mângâiati-o si-ajutati-o cu iubire
sa-si duca sarcina si crucea frumos si ea pre mântuire
caci când ea plânge toate, toate unt chinuite si-ntristate
iar când zâmbeste ea, ce cântec si ce lumina vine-n toate.

...Fii binecuvântata dulce si scumpa mama si sotie
si sora si fetita noastra, fiti fericite pe vecie
cu lacrimi sarutam obrajii si ochii vostri-n sarbatoare
si-ntreaga dragoste ne-o punem pe-al vostru suflet ca o floare."

joi, 13 martie 2014

Sarbatorim venirea primaverii!!

    Scoala si Gradinita romaneasca 'Mihai Eminescu' Mannheim, va sarbatori sambata, 15 Martie, alaturi de Scoala Interculturala Waldorf, venirea primaverii:


   http://fiw-mannheim.de/aktuelles/termine.html



duminică, 2 martie 2014

1 Martie - Martisor

O primăvară însorită în suflet, multă sănătate, bucurii și voie bună pentru toți prietenii școlii și gradiniței românești!!!







miercuri, 15 ianuarie 2014





MIHAI EMINESCU
Moment omagial închinat MARELUI Poet

       Astăzi, 15 ianuarie 2014, se împlinesc 164 de ani de la nașterea ,,geniului literaturii romane,, - cum a fost supranumit Mihai Eminescu. El însuși a oferit culturii universale o definiție originală a geniului pe care mi-o amintesc cu înfrigurare mereu: ,,Dacă geniul nu cunoaște moarte și numele lui scapă de noaptea uitării, pe de altă parte aici pe pămant nu e nici capabil de a ferici pe cineva, nici capabil de a fi fericit. El n-are moarte dar n-are nici noroc.”
      Acesta e primul aspect care mi-a atras atenția, copil fiind, asupra unicității sale. Viața unui geniu care a trăit permanent cu privirea ațintită spre înaltele idealuri: de artă, de cunoaștere națională, de puritate sufletească și de dăruire, care a trăit aproape exclusiv prin și pentru opera sa, neacceptand compromisuri și dăruind acestor idealuri tot ce avea mai bun în propria ființă.
      Au trecut anii, i-am descoperit valoarea inestimabilă a operei și n-am mai putut să mă despart de ea. Oriunde pașii și destinul m-au purtat, cu mine am luat volumul de poezii al marelui nostru poet.
      Copilului meu îi voi spune că Mihai Eminescu a fost o personalitate copleșitoare, care i-a impresionat pe contemporani prin inteligență, memorie, curiozitate intelectuală, cultura de nivel european și farmecul limbajului. Lui și copiilor Școlii și grădiniței romanești din Manhheim – care îi și poartă numele – îmi va face o imensă placere să le pot insufla dragostea pentru versurile și ideile eminesciene.
      Fiecare generație își construiește o anumită imagine a lui Eminescu, important e să-l aducem în discuție ori de cate ori avem ocazia și vă reamintesc în final acest sacru legămant al poetului Grigore Vieru:

Legămant    

 de Grigore Vieru
(Lui Mihai Eminescu)

"Ştiu: cândva, la miez de noapte
Ori la răsărit de Soare,
Stinge-mi-s-or ochii mie
Tot deasupra cărţii Sale.
Am s-ajung atunce, poate,
La mijlocul ei aproape.
Ci să nu închideţi cartea
Ca pe recile-mi pleoape.
S-o lăsaţi aşa, deschisă,
Ca băiatul meu ori fata
Să citească mai departe
Ce n-a dovedit nici tata.
Iar de n-au s-auză dânşii
Al străvechii slove bucium,
Aşezaţi-mi-o ca pernă
Cu toţi codrii ei în zbucium."

                                                                                        Text:  Nadia Marin 


     Suntem mândri că Școala și Grădinița românească poartă numele acestui mare geniu poetic, MIHAI EMINESCU!